Cat mai dureaza carantina?

 

Nu am cum sa nu stau sa ma gandesc si eu la criza coronavirusului si implicit la carantina, iar intrebarea care se naste in mintea fiecaruia dintre noi ii: “Cat mai dureaza carantina”?

Nu vreau sa aduc aici vorba despre mine (din nou), ca is convins ca nimeni nu ii curios, ba cred ca genul asta de postari mai degraba enerveaza, dar vreau sa va spun ca acum doi ani am avut un accident in urma caruia nu am mai putut umbla. In lunile urmatoare or fost doua intrebari care ma “rodeau” pe interior: “Voi mai putea merge vreodata?”, “Cand se va incheia cosmarul asta”? Si daca la iesirea din spital credeam ca in cateva saptamani o sa fiu “90% refacut”, or trecut de atunci aproape doi ani si abia acum ma apropii de procentul asta incet, incet…

Acuma, prin analogie, daca noi, sau lumea in general ne vom reveni vreodata complet dupa aceast cosmar numai Dumnezeu stie! Eu ma chinui sa imi raspund la a doua intrebare: “Cand se va incheia povestea asta urata”?

La fel ca atunci cand am fost “schilodit”, ca sa raspund la intrebarea “cand?” o trebuit sa-mi pun o alta intrebare, anume “cum?”, dupa deviza “nu ii important ceea ce face istoria (sau destinul, sau Dzeu, sau dracu, fiecare ii spunem cum credem) din tine, ii important ceea ce faci tu din ceea ce face istoria din tine”! Ei, daca in cazul refacerii mele dupa o perioada (probabil normala) de o luna de nesomn si de chin (si fizic si psihic), am mers cum am putut doua saptamani la Herculane unde am dat de un doctor minunat care m-o ajutat pe ambele planuri: mi-o facut acupunctura + o lista de proceduri normale, dar mai ales m-o asigurat ca o sa ma refac, el “m-o intramat psihic”!

Ca sa va dau un exemplu de cum ma mobiliza: zice mai, am avut om adus in cearsaf si dupa mult timp o plecat pe picioarele lui, iar acum danseaza. Dar, asa cum m-o asigurat ca o sa-mi revin, mi-o spus ca asta se va intampla in ani de zile si ca toata viata o sa fiu “meteosensibil”, ceea ce ii adevarat. In plus, mi-o recomandat exercitii fizice, ceea ce am si facut: mi-am luat banda de alergat, am imprumutat o bicicleta de interior pe care pedalam in casa si una de exterior cu care pedala pe afara (normal), asa am reusit ca dupa vreo sase luni de la accident sa ma intorc la lucrarile mele in fabrica, iar de atunci in fiecare zi multumesc “ceriului” ca pot sa muncesc!

Acuma poate nu ma riscam sa scriu textul asta si sa spun ce voi spune in continuare daca nu citeam ce spune Bill Gates, anume ca: “Statele Unite ar trebui să se închidă complet pentru o scurtă perioadă de timp pentru a controla răspândirea coronavirusului”. Acuma Bill Gates ii unul din cei mai bogati din lume, ii fondatorul Microsoft, ii matematician / informatician, dar ii un om care o “investit” (mai corect spus ar fi: o intors) din profitul lui in acte de caritate de mare amploare, deci am toate motivele sa ma incred in el!

Asadar iata raspunsul meu la intrebarea “cum scapam de coronavirus”, iar raspunsul la intrebarea asta ii exact cum spune Bill Gates: inchizand complet Romania pentru doua luni (el spune sase saptamani)! Eu prefer doua luni de carantina completa decat multe luni sau chiar ani de semi-carantina ca acuma si cu efecte devastatoare pentru economia noastra si a tarii! Eu nu cred ca ceea ce spun politicienii (cica la recomandarea expertilor), anume ca noi trebuie sa limitam cresterea brusca a numarului de cazuri, se vede clar cum tot Occidentul ii coplesit si ca abordarea asta ii una gresita care va crea la final un numar la fel de mare de victime si consecinte economice devastatoare (care inseamna alt numar de victime). Eu cred ca, ne place sau nu, acuma trebuie sa ne uitam la tarile asiatice! China o reusit (si chiar cred ca o reusit) sa eradicheze cel mai agresiv focar din Wuhan in 2 luni de carantina completa, dar carantina completa, nu ca la noi!

Cu toata starea de urgenta si in contextul in care statul roman nu ii cel mai organizat din lume (daca cei mult mai organizati din Vest nu reusesc, noi sigur o sa esuam complet) si in contextul in care romanii, prin felul lor, nu sunt la fel de “ascultatori” precum asiaticii, nu stiu cum si daca ii forma legala, dar cred ca politicienii trebuie sa mute centrul de comanda si management al acestei situatii catre structurile militarizate pe un mandat clar de doua luni! In primul rand trebuie sa fie ca la razboi, ca la armata: pe ordine si nu pe recomandari, amenzi, etc.

Mai jos o sa prezint asa, din ce mai stiu eu ca poate face armata si din ce masuri cred eu ca trebuie luate in aceste doua luni (si strict pe aceste doua luni, fara posibilitate de prelungire):

– inchiderea completa a tuturor, dar a tuturor companiilor de stat si private, inclusiv a tuturor fabricilor; azi unele fabrici de mii de oameni is inchise, altele nu is inchise. Exceptie vor fi cele de producere a energiei electrice, apa, caldura, telefonie, internet. Sau cele care produc cele necesare pt spitale si dezinfectie: masti, combinezoane, dezinfectanti.

– inchiderea completa pentru noi, cetatenii, a tuturor “magazinelor” (inclusiv peco si farmacii) in paralel cu operationalizarea la nivel de fiecare primarie a comitetelor de criza care vor prelua de la cetateni prin telefon / email / direct liste cu toate comenzile de mancare, medicamente sau alte necesitati (inclusiv plata facturilor la utilitati daca ea nu se poate face online sau lumea nu stie), de a se deplasa si de a achizitiona in mod centralizat toate aceste bunuri, apoi de a le distribui cetatenilor. Personalul contabil de la nivelul primariilor va tine evidenta cheltuielilor pe fiecare familie. Cum se va face cu plata nu stiu, dar se poate si aici gasi o modalitate de plata lunara, sau de echilibrare lunara din venituri. Cele necesare care nu se vor putea achizitiona de catre comitetele locale se vor raporta in mod centralizat la comitetele de judet care vor intermedia aceste tranzactii. Cred ca alimentarea o data pe saptamana cu cele necersare ii OK, apoi paine de 2-3 ori pe saptamana. Nu cred ca o sa murim niciunul din noi doua luni…o sa fim si noi doua luni “alintati” sau “asistati” de stat…

– comitetul militar va prelua controlul tuturor materialelor medicale necesare spitalelor si va asigura distributia lor strict catre personalul medical si cel din linia intai (noi nu avem nevoie de masti daca stam in casa sau daca iesim la aer singuri sau in familie).

– eu nu cred ca, in contextul global actual, noi vom primi doua milioane de teste. De aceea cred ca testarea va trebui sa se faca in continuare pe cei simptomatici, iar cu restul, in limita capabilitatii de testare zilnica, vor trebui testati medicii, personalul militar sau cel din comitetele de urgenta care asigura distributia alimentelor, deci toti care intra direct in contact cu publicul.

– dezinfectia o data pe saptamana de catre militari si de catre alt personal autorizat a tuturor spatiilor publice, dar si a tuturor locuintelor cetatenilor.

– oprirea completa a transportului de orice fel, mai putin al celui de bunuri necesare traiului pentru aceste doua luni si care va fi coordonat de armata, iar ei vor apela la firme suport.

– noi, cetatenii, pentru doua luni si nu mai mult, vom putea sa iesim din casa la aer liber, sa facem sport, sa facem agricultura, dar fara a avea contact cu alte persoane.

– toti cetatenii romani care vor sa intre in Romania vor fi carantinati pentru o luna fara exceptii privind tara de provenienta. Carantinare se poate face in hoteluri si pensiuni, oricum stau toate, apoi in camine studentesti, etc.

Acuma sa ziceti ca is nebun, sa ziceti ce vreti voi! Cel care spune asa ceva oricum nu poate iesi bine in ochii celorlalti. Dar eu va spun: daca nu facem doua luni carantina totala o sa avem multi, foarte multi morti, o sa tragem luni, chiar ani de zile si vom ajunge sa nu ne mai luam salariile si pensiile! Apoi ce sa mai zic de concedii…

Eu o sa incerc, din proprie initiativa, sa tin o astfel de carantina stricta. Sigur, nu totul depinde de mine si o sa fie si urgente. Dar peste doua luni sa nu ma mai puna statul sa scriu declaratii pe proprie raspundere ca ies din casa si ca merg la lucru si ca risc sa merg la temnitza daca ii infectez pe altii! Peste doua luni o sa raspunda statul pentru acest genocid!

Eu peste doua luni vreau sa ma duc la munca, sa pot sa-mi tin familia, mie statul nu-mi da nimic, in afara de amenzi! Numai sa pot si sa am unde sa ma duc la munca…

 

 

Leave a Reply