Incep din start prin a va spune ca azi nu vorbesc neaparat despre o persoana anume pe care sa o votam, dar vorbesc despre faptul ca musai trebuie sa megem la vot! Din ce vad eu, exista cativa candidati cu sanse reale de a intra in turul doi, iar o prezenta a noastra cat mai mare la vot o sa-i duca mai departe in turul doi pe cei care merita cu adevarat! Partidele “clasice” din tara noastra, invechite in zile rele, au mereu cate o strategie meschina in care isi dau mana pe sub masa intr-un soi de non-kombat, iar prin asta isi asigura faptul ca “oitzele si soldatzeii din aparatul lor de partid” le vor aduce suficiente voturi incat ceilalti candidati sa nu conteze. Pe acelasi principiu probabil ca or zis si ca dezbaterile nu sunt necesare in campanie, asadar putina miscare, putin interes, ceea ce nu va aduce lumea la vot. Se poate chiar ca prezidentiabilii cu masinarii de partid puternice in spate sa fi refuzat dezbaterea sau orice forma de dezbatere dintr-o arogantza si dintr-o minima lipsa de bun simtz fata de alegator, mizand in mod exclusiv pe acest aparat de partid care deja le asigura, cel putin in mintea lor marginita, prezenta in turul doi. De aceea eu ma adresez in primul rand celor care nu fac politica si carora in general nu le plac politicienii perindati prin functii inalte de 30 de ani: Mergeti la vot, altfel o sa participati in mod tacit la o realegere si revalidare a lor!
Acuma o sa va prezint in cateva puncte ce asteptari am eu de la un presedinte sau cum vad eu un viitor presedinte pentru Romania:
- Acuma o sa incep spunandu-va ca presedintele are posibilitatea sa-si aleaga consilieri multi, aparatul prezidential numara probabil cateva mii de oameni. Un presedinte nu trebuie insa sa “pesedizeze” aceasta institutie prin aceea ca, avand cateva “datorii marunte” fata de oameni care l-or sustinut sa capusheze aparatul prezidential prin nepotisme, ci un presedinte este obligat ca, pe langa oamenii in care are incredere si la care tine, sa onoreze niste “datorii de stat”, in sensul de a accepta ca si consilieri profesionisti recunoscuti de societate pentru expertiza lor si chiar daca acesti profesionisti nu sunt neaparat niste “suporteri infocati” ai presedintelui
- Pe langa acest aparat prezidential pe care si-l alege presedintele in mare masura inca de la inceput, sunt o serie de “institutii de fortza” – ma refer in general la servicii, iar cel mai apropiat de presedinte este SPP, dar nu numai – sau de oameni din vechiul aparat prezidential care o sa inceapa sa il “joace pe degete” si sa ii spuna cat de rau era cel dinainte si cat de frumos ii el sau fel de fel de “barfe de salon” – ceea ce-l va face pe presedinte sa se umfle in pene si sa elimine incet-incet de pe langa el oamenii de calitate (care de regula nu sunt niste yes-meni) si sa se inconjoare de niste lichele care-I vor exploata slabiciunile si ii vor servi despre sine insusi imaginea perfectiunii insasi – cel mai bun antidot va ramane aici acela de a pastra contactul cu oamenii si de a nu se izola in “bula prezidentiala”
- Acuma o sa revin la aparatul prezidential: un presedinte are posibilitatea sa isi aleaga cei mai buni specialisti pe fiecare domeniu, iar acesti consilieri sa constituie “un guvern din umbra”, in sensul in care fie ca la guvern se afla un guvern “pe placul” presedintelui (sau cum ar zice un fanfaron “al meu”), fie ca nu, acest guvern din umbra este responsabil sa monitorizeze in orice moment activitatea guvernului si sa semnaleze atat deciziile rele, cat si pe cele bune ale acestuia.
- Un presedinte are obligatia sa traseze niste prioritati de importanta stategica pentru tara lui si sa le analizeze, monitorizeze si ghideze cu inteligenta: aici nu o sa va uimesc, educatia si sanatatea raman prioritatile “eterne” ale Romaniei, iar aici s-ar putea adauga exodul de populatie a Romaniei inspre alte tari. Sigur, prioritatile sunt deja evidente cred ca pentru toata lumea, dar spiritul meu ingineresc imi spune sa nu aduc doar 3 probleme in discutie, ci musai si 3 solutii, asadar: pentru educatie eu as propune o dezvoltare a invatamantului tehnic in simbioza cu industria din zona – invatamantul dual si toate, bineinteles, avand in vedere digitalizarea industriei; pentru medicina s-or facut ceva pasi, medicii au acum salarii decente, avem nevoie insa sa dotam spitalele judetene (macar) cu aparatura foarte buna si in paralel sa facem o analiza sa vedem de ce in continuare ne pleaca medicii desi au salarii bune; a treia ar fi stoparea exodului de populatie: nu cred ca banii sunt singurul impediment pentru a se intoarce, in plus, eu consider ca majoritatea romanilor plecati or invatat un mod de a lucra dincolo care le-ar putea aduce aceleasi venituri chiar si in Romania creandu-si o micro-afacere, doar ca aici lucrurile se complica (spre deosebire de Occident), de aceea cred ca aparatul prezidential ar putea face un fel de “ghid de antreprenoriat” pe domenii.
- Avand in vedere ca suntem in era digitalizarii, un efort minim al unui presedinte ar fi acelasi de a avea un cont pe o retea de socializare unde sa posteze din cand in cand si unde sa si citeasca parerile si comentariile din cand in cand si poate chiar sa si raspunda. Inca avem ca prezidentiabili oameni care refuza dialogul de orice fel si prefera sa stea in bula lor intr-o arogantza parca “divina”, dar asta, cel putin la urmatoarele alegeri, cu sigurantza nu o sa mai tina. In plus, pe langa pupincurismul care il va inconjura odata ce va deveni presedinte, pastrarea unui dialog direct cu alegatorii poate insemna un dus cu apa rece. Iar vizitele saptamanale printre oameni ar fi o buna busola.
- Pe relatii externe, o fi OK si daca un presedinte viziteaza o seama de multi alti presedinti sau sefi de stat si de guvern, dar importanta este eficienta, iar aici aparatul prezidential care o sa-l insoteasca va face din nou diferenta: noi credem ca intalnirea dintre doi presedinti inseamna niste zambete, niste discursuri de fatzada si o gramada de jurnalisti (eventual acreditati si cu intrebari “stiute”), ori astfel de vizite sunt organizate cu mult timp inainte si ele implica in delegatii oameni de afaceri, economisti, finantisti care aduc o abordare pragmatica a relatiilor dintre cele state si chiar incheierea unor contracte.
- Referitor la oamenii de afaceri, cred ca presedintele ar trebui sa initieze un “consiliu al oamenilor de afaceri romani” si unde sa invite pe toti oamenii de afaceri romani, fara ura si partinire si pe baza unui top obiectiv al acestora, gen Forbes. Si, ca sa nu fiu acuzat de nationalism, ar trebui ca managerii celor mai puternice 100 de multinationale din Romania sa aibe si ei un consiliu si sa participe si ei la decizie. Aici ar trebui discutate directiile economice prioritare ale Romaniei si problemele si propunerile mediului de afaceri.
- Foarte important ar mai fi aici ca presedintele impreuna cu aparatul sau prezidential sa identifice industriile de fortza prin care s-ar putea dezvolta business-ul romanesc is implicit Romania, iar aici probabil ar fi vorba de IT, inginerie, medicina, etc. Eu spun mereu, am lucrat in multe companii, atat in tara, cat si in strainatate si am intalnit multi romani de cea mai inalta valoare! Chiar spuneam de multe ori ca nu cred ca exista companie mare in lumea asta fara un roman de baza! Rolul presedintelui si al aparatului lui ar fi sa ii identifice pe acesti romani de baza si sa ii puna in legatura!
- Ar mai fi multe altele, dar nu am de gand sa fac aici un “program de guvernare” al presedintelui, va invit in schimb sa reflectati cateva minute si sa va convingeti singuri daca vreunul dintre demnitarii de rang (presedinte, premier) inalt din Romania postdecembrista or avut vreunul dintre punctele de mai sus ca prioritati!
Daca in prima parte v-am spus de ce cred eu ca trebuie sa mergeti la vot, apoi v-am spus ce cred eu ca trebuie sa asteptam de la presedinte, acum va rog sa imi permiteti sa va spun ce cred eu ca inseamna sa votam:
- Sa votam inseamna in primul rand sa plecam neaparat de la ideea ca votul nostru conteaza si ca jocurile nu sunt deja facute, sau cum spunea un poet, “zarurile au fost trisate”! Se poate ca unul cate unul voturile noastre sa nu conteze, dar una dintre marile frumuseti ale democratiei ii aceea ca poate aduce mereu surprize, mai ales atunci cand unii dintre candidatii se vad deja presedinti fara niciun minim de efort!
- Eu nu sunt membru al niciunui partid politic, dar si daca as fi, nu cred ca simpla calitate de membru m-ar obliga sa votez candidatul partidului daca mie nu imi place! O sa va dau un exemplu: se stie ca militarii au un regim mai sever in privinta ierarhiei si a executarii ordinului, insa si acolo exista nuante, in sensul ca nu esti obligat sa executi un ordin impotriva legilor sau impotriva propriilor convingeri!
- Se poate ca cineva dintre apropiati sa aibe un beneficiu direct sau promis de pe urma votarii unui candidat, la fel, eu nu cred ca tu esti obligat sa alegi acel candidat!
- Se poate sa ai in familie niste oameni mai in varsta si care, cu gandul la pensie, vor vota pe unii de teama ca altii care ar veni le-ar taia acea pensie: ii datoria ta sa le explici ca pensia nu vine de la un partid, ci de la statul roman!
- Se poate sa fii angajat la stat sau se poate sa fii angajat chiar si la privat, iar unii sefi sa incerce sa te constranga sa votezi un anume candidat: munca ta de serciviu este una, iar dreptul tau la vot ii alta!
- Se poate sa fii angajat la stat si sa crezi ca daca vin “altii” la putere te vor da afara! Eu iti spun sincer ca daca tu incepi de pe acum sa iti faci treaba bine, sa fii cinstit, sa inveti sa lucrezi la un calculator, sa iti faci activitatile curente si sa iti indeplinesti obiectivele, atunci nimeni nu te va da afara! In schimb daca tu crezi ca viata ta ii dependenta de o anume persoana sau de un anume partid, atunci nu iti mai recomand nimic!
- Se poate ca primarul sau alt “sef” local de pe la judetz sa vina si sa iti spuna sa votezi cu un anume candidat, iar aici am un raspuns pragmatic: daca iti place omul, atunci ii spui: “pe tine te sustin, dar nu am nicio datorie sa iti votez candidatul la presedintie!”, iar daca te ameninta sau daca te si sperii, inseamna ca nu meriti dreptul de a vota!
- Se poate ca in zona ta, mai ales daca esti de la tzara si dintr-un judetz vai de el ca si mine, sa vezi ca majoritatea se vor indrepta inspre partidele vechi si ca vor fi “incolonati” de niste “pastori” si vor vota ca si oile. Aici te rog un singur lucru: uita-te la averea “pastorului”! El nu ii unul divin, ba din contra! In vreme ce tu ai cel putin o persoana draga plecata pe dincolo din nevoia de a-si intretine familia ramasa acasa, “pastorul” tau o duce bine, ba chiar s-o imbogatit…
Asa ca musai trebuie sa votam la prezidentiale!