Romania se schimba prin profesionisti

Cum arata rezultatele alegerilor europarlamentare 2019?

Rezultatele alegerilor europarlamentare 2019 arata intr-adevar foarte bine pentru PNL, dar mai ales pentru USR, de aceea merita felicitati toti acei membri USR si toti cei care i-au votat (printre care votanti ma numar si eu dupa o lunga cumpanire intre USR si PMP)! Asa ca desi nu mi-o cerut nimeni si poate chiar analiza mea o sa enerveze, ma simt dator sa-mi spun si eu punctele de vedere:

Ce s-o obtinut cu aceste alegeri?

S-o obtinut o prezenta relativ buna la vot si o dovada ca acum oamenii se orienteaza inspre si isi pun sperantele in aceste partide (sau in altele noi) si in posibila alianta dinspre ele care va face posibila intradevar reformarea reala a clasei politice.

Ce ar trebui sa faca USR si PNL?

Informatizarea institutiilor publice in vederea trensparentizarii complete

Cel mai important proiect politic pe care l-am auzit in ultimii ani ii apartine lui Nicusor Dan si se concentra pe informatizarea institutiilor publice in vederea transparentizarii cheltuirii banului public. Nicusor Dan este un matematician (olimpic international) de meserie, USR are probabil mii de softisti din multinationale, aici trebuie ei sa insiste, sa nu mai vina firme gen Asesoft-Ghitza-SRI sa faca softuri de tot kktul pentru institutiile publice, ci sa vina ei cu o abaordare integrativa specifica zilelor noastre, gen Industry 4.0 si de unde sa reiasa cheltuirea transparenta a fiecarul leutz si astfel distrugerea capuselor de partid cheltuitoare de ban public si implicit o listare a lucrarilor pe piata reala! Eu, sincer, nu am avut si nici nu cred ca voi avea vreodata vreun contract cu statul, dar mi-ar placea macar sa vad cererile lor de oferte…

USR si PNL ar trebui sa se alieze

Cred ca USR ii este dator moral lui Nicusor Dan cu sustinerea pentru Primaria Capitalei la urmatoarele alegeri, o sustinere care ar trebui impartasita si de PNL, la fel cum cred ca USR ar trebui “sa nu se umfle in pene” si sa-si declare propriul candidat la presedintie, ci sa-l sustina pe Klaus Iohannis impreuna, normal, cu PNL. Sincer, mie nu-mi place Iohannis, la fel cum nu-mi plac nici Barna sau Ciolos mai ales pentru simplul fapt ca nu ii consider sinceri, dar poate vremea liderilor gen Basescu o trecut. Oricum, daca ar fi sa aleg intre ei trei, cred ca macar experienta unui mandat de presedinte al lui Iohannis l-ar recomanda, asta in masura in care pentru el presedintia o insemnat mai mult decat plimbari cu avionul pe la intalniri pe dincolo, mersul lui tzatzosh si cu pieptul in fata, discursul lui raspicat de profesor dojenitor si deplasarile de duminica la ski de la Bucuresti la Sibiu in care umplea Valea Oltului de paznici de parca era valea lui… In plus, poate in al doispelea ceas o sa se delimiteze de marele consul austriac si o sa spuna ca Holz este un cutit infipt in inima padurilor romanesti, iar daca dupa 4 ani de mandat o lansat pactul pe educatie, eu zic sa-i dam sansa ca macar in al doilea mandat sa inceapa sa il puna si in practica!

USR si PNL nu ar trebui sa preia guvernarea si nici macar sa sustina un alt guvern

Eu cred ca guvernul PSD ar trebui lasat sa isi continue mandatul pana la urmatoarele alegeri parlamentare. Daca ei decid sa isi darame din nou propriul guvern, ar trebui lasati sa o faca, dar atat. Acum or fost alegeri europarlamentare si nu alegeri pentru parlamentul national, asa ca nu vad de ce ar influenta una pe alta. Noi avem in general talentul asta odata ce dobandim un oarecare avantaj sa ne umflam in pene si sa dam lucrurile peste cap, gen “Brusli”. In general insa, o abordare inteligenta si matura din punctul meu de vedere presupune ca atunci cand adversarul tau este la ananghie in primul rand sa il compatimesti (poti fi si tu si vei fi sigur la un moment dat in locul lui), sa il lasi sa isi linga ranile, apoi sa ii dai ragaz sa sa se reformeze sau macar sa se acordeze din mers. In plus, PSD o avut un proiect de guvernare de 4 ani, proiect cu care o luat un mare procent la alegerile pentru parlamentul national, de aceea trebuie lasat sa isi finalizeze mandatul apoi sa “dea samadashul” in fata alegatorilor prezentand relatia intre promisiuni si realizari. In plus, s-o observat faptul ca fortarea schimbarii guvernului Ponta o fost benefica tot PSD.

USR si PNL ar trebui sa isi constituie o majoritate in Parlament

Oricat ar vrea unii idealisti din USR sa creada ca nu ii asa, politica inseamna negociere. Sigur, negociere fara compromitere, altfel devin PSD/PNL/etc. Pe de alta parte, daca exista parlamentari de mare calitate in PSD sau in ALDE (asa cum sunt convins ca exista), cred ca trebuie negociat cu fiecare personal privind o sustinere in Parlament. Oamenii de calitate sunt in general putini, proportional vorbind, de aceea nu cred ca trebuie bagati in “gropi comune”. Pe de alta parte, USR si PNL ar trebui sa fie suficient de inteligenti si sa formeze si sa foloseasca aceasta majoritate parlamentara, chiar neoficiala si prin care sa cenzureze PSD din parlament si mai mult: sa ii raspunda cu aceeasi moneda cum o facut PSD cu guvernul Ciolos.

Ce astept eu de la majoritatea parlamentara din jurul USR si PNL

Eu astept o serie de legi in parlament care sa rezolve problemele cu care se cofrunta orice formatiune politica nou creata, precum si o serie de probleme vechi pe care le reclama chiar partide vechi. De aceea cred ca USR, in calitate de partid crescut recent si care s-o confruntat cu toate aceste probleme, ar trebui sa probeze bonitatea PNL si propunerea deschisa a unor astfel de proiecte legislative care sa usureze reformarea clasei politice si crearea de noi partide, asta sigur in masura in care nu va trece si USR in tabara partidelor mari si in care nu mai au aceasta grija, ba din contra, le este convenabil, dupa ce se vad “cu sacii in carutza”, sa nu fie concurati.

Introducerea votului electronic / prin corespondenta

Inca de cand Rares Bogdan era prezentator la Realitatea TV, la alegerile pt prezidentiale cand o castigat Iohannis s-o marshat foarte mult pe ideea asta a imposibilitatiii de a vota cei din diaspora, asa cum am vazut aceeasi “ciorba reincalzita” si la alegerile europarlamentare. Sincer, este greu sa asiguri sectii de vot in strainatate pentru 4-5 milioane de cetateni romani plecati din tara, de aceea singura solutie reala este votul prin corespondenta sau votul electronic. Eu am apreciat sincer sistemul STS de verificare a buletinelor online la fel cum am apreciat sistemul BEC de raportare a prezentei la vot in timp real, de aceea cred ca este posibil deja dpdv tehnic si votul prin corespondenta.

Reducerea pragului electoral de la 5% la 3%

In contextul unei prezente masive la vot pentru un partid tanar este foarte greu de realizat acest procent. As aduce aminte USR ca intrarea lor in parlament o fost posibila pe baza unui efort sustinut de ani de zile al lui Nicusor Dan si al echipei sale pentru a forma si valida USB, apoi pentru a o transforma in USR si a obtine peste 5% necesare pentru intrarea in parlament, ceea ce este destul de dificil de realizat de catre o echipa tanara.

Reducerea sau chiar anularea necesitatii unui anumit numar de semnaturi pentru a candida independent

Sunt de acord ca este necesar un oarecare filtru pentru a candida atat la nivel local sau judetean, dar mai ales national, insa mie mi se enorm sa ceri cuiva sa stranga ca si independent 100 000 de semnaturi pentru a candida independent. Eu ma gandesc sa incerc sa candidez independent pentru deputat, insa nu imi pot imagina cum as putea aduna aceste semnaturi in conditiile in care unui partid cu mii, sau milioane de membrii la nivel national i se cer 200 000 semnaturi.

Alegerea primarilor in doua tururi de scrutin

Asa cum precizam si in postarile anterioare de pe Facebook, primarii sunt rotitzele de baza ale masinariilor de partid, iar votul intr-un singur tur favorizeaza revalidarea unor baroni locali (mai ales prin presiune sau santaj pe unele clase sarace prezente le vot), iar pe de alta parte opreste accederea unor oameni noi in functia de primari stiut fiind faptul ca in cazul unui tur doi posibilii contracandidati se pot coaliza in jurul celui mai bun in vederea schimbarii baronului “invechit in zile rele”.

Ce voi face eu?

Nu ma inscriu in niciun partid

Nu ma inscriu in niciun partid pentru ca nu cred in niciunul. Prin comparatie cu PSD, lista USR la europarlamentare este mai buna, iar faptul ca cei de pe lista au studii inalte, mai ales pe dincolo (macar vorbesc bine cel putin o limba straina), in plus au fost membrii in fel de fel de comitete si comitzii gen NATO, ONU, UE este o experienta utila si cred ca o sa-i ajute in Parlamentul European.

Voi candida independent

Eu cred totusi ca CV-ul lor este cam “subtire” pentru Romanica noastra, aici avem mult de munca, aici trebuie sa construim, aici trebuie sa stim sa vorbim si cu vladica, si cu opinca, aici trebuie sa facem compromisuri, dar mai ales aici trebuie sa stim meserie!

Voi cauta profesionisti si poate cream o miscare

Eu cred ca Romania se schimba prin profesionisti! De aceea invit pe toti din generatia mea si nu numai, dar pe toti care or incercat sa-si ia viata in propriile maini si sa munceasca pentru a invata meserie si pentru a nu fi dependenti de altii sa imi scrie si sa decidem impreuna ce putem face!

Leave a Reply