Romania si relatiile economice cu China

Desi ii vineri seara si desi am avut o saptamana destul de incarcata, o sa va povestesc cateva intamplari legate de tematica unui eveniment la care am tinut neaparat sa particip azi, eveniment organizat de ADR Vest si care trata ca o tematica mai generala relatiile economice cu China.

Acuma trebuie sa aveti in vedere ca nu am nici timp sufficient si nici resurse pentru a scrie un articol cu cifre si pe cifre despre economia Chinei, despre gradul de dezvoltare al tehnologiei in China si despre relatiile economice ale altor state cu ei precum si cu o evaluare comparativa a tehnologiei din SUA, Europa sau Japonia in comparatie cu cea din China.

Eu acum la ceas de seara si fiind deja in weekend vreau sa va ofer “food for brain”, adica vreau sa va transmit o tema de gandire si de reflectie, franturi din ce am inteles si eu la randul meu din interactiunea mea cu produse chinezesti direct si indirect sau, in ce priveste business-ul si unde si eu sunt la inceput, o sa va prezint niste opinii ale unor oameni care stiu ce ii ala business.

Inainte de orice, vreau sa va zic ca “Made in China” nu mai este pentru mine o eticheta a unui lucru ieftin si prost facut, ci este un lucru din ce in ce mai bine facut si care se poate sa fie mai ieftin ca la noi. Iar argumentele o sa vi le prezint cu liniute, asa cum imi vin in minte si fara vreun criteriu de prioritizare:

  • Am fost prezent in primavera la un eveniment de robotica la Bucuresti, un eveniment cu relativ putini romani si cu multi reprezentanti ai mediului academic si economic din Europa Occidentala si, printre randuri, imi aduc aminte ca cineva spusese ca 80% din ce se foloseste in Europa este produs in China. Cum va spuneam, nu luati cifrele de bune, nici nu stiu daca era vorba de o industrie anume sau in general, ideea ii ca Europa (isi) produce putin sau foarte putin din necesar.
  • Tot la acelasi eveniment se discuta comparativ despre costurile de productie in Europa vs cele din China, iar exprimarea era ceva de genul “daca poti produce in Europa la un pret dublu fata de China inseamna ca merita sa incerci”. Sigur ca aici intra niste masuri protectioniste ale UE care mi se pare si normal sa ne ajute pe noi sa mai si producem ceva, insa acest subiect excede nivelul unor pareri de vineri seara.
  • Acum cateva zile am achizitionat un polizor unghiular (noi ii zicem flex) din ala mai mare, cu un diametru al discului de 230 mm cred (dublu decat cel mic, de 115) si am avut unele discutii cu privire la disponibilitatea pe stoc a produsului, iar domnul imi spunea ca majoritatea flexurilor mari is produse in China si de aceea daca nu ii pe stoc timpul de asteptare/reaprovizionare ii destul de mare. Acuma ce sa spun, noi am optat pentru niste scule profesionale si de aceea am avut de ales intre niste branduri cu renume, acuma nu stiu daca toate importa din China, pe al nostru pe care l-am gasit pana la urma disponibil pe stoc scrie, culmea, “Made in Romania”
  • Am un prieten care lucreaza pentru o mare companie de dezvoltare in domeniul automotive din Timisoara, el lucreaza strict pe Hardware, adica face design si validare de placi electronice (PCB-uri) si il intrebam unde comanda el in Romania placile astea care contin circuitele electronice (ele is pe mai multe straturi, cand eram si eu pe domeniu cat de cat erau vreo 7 straturi) si el zice mirat: “Cum unde? In China, noi nu facem asa ceva!”.
  • Astazi am auzit pe un coleg de pe mecanica si care comanda piesele (in special) de plastic online si tot in China avand in vedere ca primii 5 furnizori foarte rapizi de asa ceva is in China. Acuma pentru material de plastic is doua posibilitati: sa le scoti repede la o imprimanta 3D sau sa le faci repede matritza si sa le torni prin injectie. Oricum, chinezii reusesc sa produca prototipuri in 24 de ore, probabil mai mult dureaza livrarea si vama la noi…
  • Acuma nu o sa o mai lungesc mult, o sa va spun ca si eu is in cautarea unei solutii electromecanice de robot mobil (pentru servicii) si la care sa ii fac eu partea de programare, iar la recomandarea unui mare antreprenor roman o sa ma indrept spre China sa il gasesc tocmai din cele 2 argumente de mai sus si in plus, imi spunea el: “Nici nu stii ce poti cumpara din China la un pret rezonabil!”
  • Un ultim argument, favoritul meu (om politic nu ii, ar putea deveni om de stat), Calin Georgescu, incerca sa gaseasca un rost pentru fiecare popor, intre paranteze fie spus la noi propunea micul intreprinzator, iar de chinezi spunea ca scopul lor este sa produca ieftin, apoi se auzise un ras in sala, dar nu era de ras, asta este un scop in sine intr-o economie de piata, in plus, raportul pret-calitate incepe din ce in ce mai mult sa incline balanta inspre China. Sigur, comunisti fiind, ca si la noi pe vremuri, se poate ca oamenii sa nu prea aiba de ales si sa munceasca foarte repede si bine si pe bani putini, sigur ca asta poate avea legatura si cu o anume cultura a muncii de la ei si care se regaseste si in Japonia si in Coreea de Sud, chiar daca nu is state comuniste, dar asta excede din nou tema discutiei de vineri seara la o bere…

 

Acuma ca sa vin si cu niste concluzii, daca tot pomenii de Calin Georgescu, mai repet o idee de-a lui Calin Georgescu pe care o parafrazez, anume ca noi ar trebui sa ne avem bine cu toti vecinii si cu toate marile puteri. Ca tot vorbim noi de pozitia noastra geostrategica, asta nu inseamna ca ii doar un loc de pus rachete sau antirachete de catre partenerul nostru strategic, ci ii un loc la limita unor civilizatii si care o fost din istorie un loc de confruntare a mai multor civilizatii si care ne permite un rol de mediator, asa cum am fost de pilda intre tarile arabe si Vest.

Si ca sa inchei, imi aduc aminte de Dan Barna ca spunea, pe buna dreptate ca este nevoie sa intarim relatiile economice cu China si cu Rusia si eu sunt in mare parte de accord. Spun in mare parte pentru ca in privinta Rusiei ar trebui sa fim mai circumspecti intrucat ei nu or renuntat niciodata la ambitiile lor expansioniste mai ales in ce ne priveste si asta poate fi observat foarte bine in conflictul intretinut si in intreaga situatie din Basarabia. Dar in privinta Chinei am fi niste prosti daca nu am dezvolta niste puternice relatii economice! Acuma, sa mai spun una din cealalta extrema, cineva lauda o autostrada construita de chinezi pe banii lor prin munte (atentie, noi nu avem “autostrade construite decat” la campie) intr-o tara fost iugoslava, iar altcineva replica ca acea tara ii foarte datoare la chinezi pt asta, iar altcineva contrareplica ca noi suntem si datori si fara autostrazi…

Una peste alta, eu cred ca nici SUA si nici UE nu au nevoie de noi ca niste “yes-meni”, de aceea, revenind la dnul Barna si precizand din start ca eu pe el o sa-l votez si apoi pe USR, cred ca consilierii lui i-or facut un mare rau cand l-or facut sa retracteze public declaratiile privind dezvoltarea relatiilor economice cu China si Rusia, dar sa nu politizam prea mult!

Si ca sa va mai zic de un pariu de-al meu, pe langa ca vad ca preturile pe licentele de softuri din Vest (SUA, Germania)  scad, eu cred ca in 3 ani lincenta Windows va fi gratis sau pe cativa lei (un mini Windows 10 ii deja pe gratis)…

 

 

Leave a Reply